Pemilihan cara baka dan keturunan ini memerlukan catatan rekod mengenai prestasi induk kambing tersebut. Pemilihan cara begini adalah sukar kerana kebiasaan catatan tidak dibuat dengan sepenuhnya
Di antara butiran yang perlu di dalam pemilihan cara begitu adalah:
- Berat semasa dilahirkan adalah tinggi
- Kenaikan berat badan yang cepat
- Berat badan semasa 1 tahun
- Keluaran susu yang banyak
- Jarak kelahiran yang rapat
- Cara Pemilihan Konformasi Badan
Cara-Cara Pemilihan Baka Yang Baik |
Cara-cara Pengamatan |
Sifat | Jantan | Betina |
Warna | Warna berbeza mengikut jenis baka. | Sama |
Kulit dan bulu | Lembut, pendek dan berkilat, tiada kulit berlebihan atau berlipat di bawah dagu dan tengkuk. | Lembut, pendek, licin dan berkilat tidak kusut. |
Saiz | Besar dan berat badan tidak lebih dari 25 kg. (had minimum berbeza mengikut baka) | Sedang atau besar tidak kurang 20 kg (had minimum berbeza mengikut baka) |
Kepala | Sederhana, bertanduk atau tidak bertanduk; mata bersinar; dagu sama rata. | Panjang dan sederhana, bersih, tiada ketul-ketul daging yang berlebihan. |
Leher dan bahu | Tidak panjang; berdaging pejal | Leher jinjang; bahu kecil dan sempit |
Dada | Bidang dan gempal menunjukkan kekuatan | Sederhana |
Rangka | Bulat dan sama besar; tulang rangka sama jarak menunjukkan paru-paru yang baik. | Rangka dada lebar dan sama jarak supaya badan narnpak bulat. Perut jangan menonjol ke bahagian dada. |
Badan | Gempal, panjang besar | Badan tegap menurun ke hadapan dari perut ke bahu depan |
Bahagian belakang | Lurus, tegap, lebar dan belakang berdaging penuh | Lurus, tegap dan lebar di bahagian "rump" dan punggung. "Rump" menurun sedikit tidak terlalu mencuram |
Kaki Hadapan | Lurus, tegap, dan teguh; keduanya selari | Lurus, kuat, tulangnya baik dan teguh. Keduanya selari. |
Kaki belakang | Tegap dan kukuh. Keduanya selari apabila berdiri tegak. Bila berjalan tidak mengarah keluar (meraut). Pastern tidak jatuh dan jari mengadap ke hadapan. Peha lebar dan besar. | Lurus, tegap dan mengadap ke hadapan selari jika dilihat dari belakang; "Hock" pendek sedikit; "Pastern" pendek dan tidak terjatuh. |
Tapak Kaki | Rata di bawah memboleh kambing berdiri tegap dan melangkah dengan baik.Kuku pendek dan menghala ke hadapan | Rata di bawah memboleh kaki kambing berdiri tegap dan melangkah dengan baik. Kuku pendek dan sama rata |
Buah Zakar dan zakar | Zakarnya baik dan boleh dikeluarkan dan masuk dengan baik; dua buah zakar yang sama besar tergantung dengan baik dan. tidak terlalu labuh. | |
Ambing dan puting susu | Ambingnya besar dan tergantung dengan baik dan susu tidak meleret. Kulitnya lembut dan licin. Pembuluh susu nyata tetapi tidak berketul-ketul. Dua puting yang sederhana dan menghala ke hadapan dan terletak dengan baik. | |
Tabiat | Cergas, garang serta gagah | Cergas |
Kesihatan | Sihat | Sihat |
Cara-Cara Pemilihan Baka Yang Baik Cara Perabaan
Cara perabaan adalah perlu apabila kambing yang bakal dipilih itu adalah dari jenis yang mempunyai bulu yang panjang. Ini adalah untuk menentukan kepadatan isi yang mungkin diselubungi oleh bulu atau memastikan tiada sebarang kecacatan.
Teknik berdasarkan penilaian
Penggunaan cara ini belum begitu meluas di negara kita. Nilaian gred diberikan kepada setiap bahagian fizikal badan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan