Dikuasakan oleh Blogger.

PERCUMA PANDANGAN @ KOMEN @ IKLAN TETAPI SILA GUNAKAN BAHASA YANG SOPAN.

PEMINAT KAMI @ JUTAWANTERNAK 2007- 2011

Ahad, Julai 27, 2008

Terengganu komersialkan pengeluaran air mani beku kambing bak


Muhammad Pehimi (kiri) diberi penerangan ketika melawat gerai Jabatan Perkhidmatan Veterinar di Besut, Terengganu, semalam.

BESUT 23 Julai - Terengganu berhasrat untuk mengkomersialkan pengeluaran air mani beku kambing baka untuk memenuhi permintaan penternak bagi mendapatkan baka kambing bermutu di negeri ini.

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri, Muhammad Pehimi Yusof berkata, langkah itu juga bertujuan meningkatkan pengeluaran ternakan itu di negeri ini.

Katanya, pada masa ini pusat yang mengumpul air mani, memproses dan menghasilkan kambing baka untuk penternak tempatan dikendalikan oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar negeri di Kampung Jenang, Marang.

Menurutnya, penggunaan kaedah bioteknologi oleh jabatan itu lebih menjimatkan kerana sebelum ini air mani kambing untuk program permanian beradas di negeri ini terpaksa diimport.

"Ini merupakan kesinambungan program permanian beradas yang dijalankan oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar yang kini mendapat keyakinan para penternak untuk memperolehi ternakan berkualiti," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Bertemu Pelanggan Field Day jabatan itu di Dewan Majlis Daerah Besut (MDB) di sini semalam.

Turut hadir ialah Ahli Dewan Undangan Negeri Jabi, Ramlan Ali; Timbalan Ketua Pengarah (Pembangunan) Jabatan Perkhidmatan Veterinar, Dr. Ibrahim Che Embong dan Pengarah negeri, Dr. Azizol Mohd. Sharun.

Tiada ulasan: